top of page

Inneholder brokkoli mye vitaminer?

Brokkoli er en videreutvikling fra viltvoksende kål, er i nær slekt med blomkål, og stammer trolig fra Italia der den har fått det latinske navnet Brassica oleracea var. italica. I Sør-Europa har den vært dyrket i lang tid, men den kan også dyrkes i Norge.

Grønnsaken er ikke bare sunn, men den har flere bruksområder. Brokkoli kan spises rå eller dampet, men unngår du å koke den så mister den ikke så mye av de sunne stoffene. Den kan brukes i mange matretter, og serveres som snack med andre grønnsaker og dipp.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Innholdet av vitaminer i brokkoli

Med det store innholdet av vitaminer, er brokkoli en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. Var du klar over at brokkoli inneholder mer C-vitaminer enn appelsiner? En kopp av denne grønne grønnsaken om dagen kan faktisk dekke hele det anbefalte daglige inntaket av vitamin C.

Med det skyhøye innholdet av C-vitaminer i brokkoli, er det lettere for kroppen å ta opp jern fra maten. Serverer du derfor grønnsaken med biff, vil kjøttproteinene også kunne forsterke  verdien av proteinene i brokkolien.

Det vannløselige vitaminet C har flere viktige funksjoner i kroppen, og bidrar blant annet til normal energiomsetning og kollagendannelse, til nervesystemets normale funksjon, samt redusere trøtthet og utmattelse i tillegg til at det kan øke opptaket av jern i kosten.

Full av viktige næringsstoffer

Brokkoli er også rik på betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen, og vitamin K. Denne kombinasjonen kan være nyttig til å opprettholde en god vitamin D-balanse. Har du mangel på D-vitaminer og vil unngå å bruke kosttilskudd, kan du øke inntaket av brokkoli i kostholdet ditt.

I tillegg til vitaminer som A, C og K, er brokkoli en god kilde til mineralene jern, kalsium og kalium. Den inneholder også en rekke antioksidanter. Ut fra hva slags type brokkoli det er og ulike dyrkingsforhold, er det også variasjon på hvilke vitaminer og mineraler brokkoli inneholder.

Kvalitetskrav til brokkoli

Brokkolien bør være fast i konsistensen og ha en frisk og jevn grønn farge. Den er av best kvalitet om knoppene er lukket og ikke har synlige gule blomster eller tegn på misfarging. Oppbevarer du brokkoli i romtemperatur vil den ikke holde mer enn et par dager før den blir gul. Den bør heller ikke oppbevares med frukt eller tomater da det kan fremskynde aldringsprosessen.

bottom of page