top of page

Hvilken fisk inneholder mest Omega 3?

Kroppen vår lager ikke Omega 3 selv, og derfor må disse fettsyrene tilføres jevnlig via mat eller kosttilskudd for at kroppen skal fungere optimalt og for å unngå mangel på Omega 3. De beste kildene for dette er som kjent fet fisk og tran.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Fisk = Superkilde til Omega 3

Med et imponerende innhold av sunne fettsyrer, protein og vitamin D, regnes laks som noe av det sunneste fra naturens spiskammer. Spiser du fisken til middag får du et rikt tilskudd av flere sunne og styrkende næringsstoffer.


Når Omega 3 fettsyrene tas opp av kroppen, forsterkes cellens evne til å kvitte seg med avfallsstoffer og ta til seg næringsstoffer. Dette gir et godt grunnlag for robuste celler. At middagstallerkenen blir full av D-vitaminer og proteiner gjør ikke laksen mindre attraktiv. Det sørger nemlig for å holde muskelstyrken i kroppen ved like.

Var du klar over at du får i deg nesten 28 ganger mer marint Omega 3 per munnfull om du spiser laks enn om du spiser fiskegrateng? Men igjen, så inneholder makrell enda mer marint Omega 3 enn laks.

Superfisken makrell


Makrell er ikke bare full av Omega 3, men inneholder også mengder av selen som kan styrke immunforsvaret. Det beste valget er selvfølgelig fersk makrell, men det kan både være vanskelig og dyrt å få tak i. Er du heldig å ha fått makrell på kroken på en fisketur er den beste tilberedningsmåten å bake den i ovnen. Dersom du velger å steke den bør du holde igjen litt på varmen så den varme temperaturen ikke ødelegger fiskeoljene.

I følge EFSA, Det europeiske mattilsynet, vil en boks med makrell i tomat på 100 gram dekke dagsbehovet for marin Omega 3 for friske personer. Er du på jakt etter en sunn lunsj kan du legge makrellen på en skive grovt fullkornsbrød, ledsaget av en kraftfull salat, eggerøre eller et par gulrøtter.

Omega 3 og mager fisk

Mager fisk som torsk inneholder også Omega 3, men i mindre skala enn fete typer. Det betyr likevel ikke at torskemiddagen bør byttes ut, men heller komme i tillegg. Uansett hvordan du velger å tilberede torsk – koke, dampe eller steke, så kan du trygt kaste deg over den hvite fisken. Den har et lavt innhold fett og kalorier og metter svært godt per kalori, samtidig som den er full av proteiner som sørger for at måltidet fyller godt opp i magen.

Kostholdsråd om fisk

Ifølge Helsedirektoratets kostholdsråd bør du spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Det tilsvarer totalt 300 til 450 gram ren fisk, men her er det ulike retningslinjer for dagsbehovet for Omega 3 som baserer seg på kjønn, alder og andre helse forutsetninger. Det bør være en blanding av både fet fisk som laks, makrell, sild, ørret, kveite og sardiner, og mager fisk som torsk, sei, abbor, breiflabb, kolje og tunfisk.

Dersom du ikke er glad i fisk bør du ta Omega 3 i form av kosttilskudd for å få i deg de essensielle næringsstoffene kroppen trenger.

bottom of page