top of page

Hvilke vitaminer finnes i gulrot?

Gulroten kommer opprinnelig fra Midtøsten og Midt-Asia, der den har vært dyrket i minst 2000 år. For 1000 år siden ble den tatt med til Spania av araberne, og det tok ikke lang tid før den ble spredd over resten av Europa.

Daucus carota, som er det latinske navnet på gulrot, kan dyrkes over store deler av verden og trives både i kalde og varme strøk. Den finnes i mange forskjellige størrelser, fasonger og ja, til og med farger. Selv om oransje er den som er mest kjent her i Norge, finnes den faktisk i lilla, gul, hvit og sort også.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Vitaminer i gulrot

Gulrotens oransje farge kommer fra betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Visste du at gulrot er en av de grønnsakene som inneholder mest A-vitaminer? Vitaminet er med på å styre vekst og utvikling, i tillegg til at det er viktig for synet, huden og at slimhinnene fungerer som de skal. Den kan også bidra til å styrke immunforsvaret, slik at du er bedre rustet mot forkjølelser.

Men i tillegg til at vitaminer finnes i gulrot, er det flere grunner til at du burde spise grønnsaken.

  • Gulrot inneholder blant annet karbohydrater som gir energi til musklene dine, og kalium som kontrollerer muskelsammentrekninger.

  • Den har et høyt fiberinnhold som gjør at du holder deg mett lenger og bidrar til at fordøyelsen din er god. Det kan også balansere blodsukkeret ditt.

  • Gulrøtter inneholder også jern, magnesium, kopper og folinsyre.
    En normal gulrot inneholder i underkant av 30 kalorier, så den er svært kalorifattig.

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak av vitamin A på 900 mikrogram for menn over 14 år, og 700 mikrogram for kvinner over samme alder. Det vil si at du ikke trenger mer enn to til tre gulrøtter for å dekke en voksen persons dagsbehov for A-vitaminer.

Flere bruksmåter

Når du skal kjøpe gulrøtter bør du se etter at den er fast og fri for flekker og lukt. Den bør heller ikke ha sprekker eller misfarging. For best mulig oppbevaring bør du ha dem i kjøleskapet, gjerne i en plastpose eller plastboks.

For å få mest mulig vitaminer fra gulrot finnes det flere måter å bruke den enn å bare spise den rå. Den kan omtrent passe inn i hver eneste rett, og du kan bake brød eller muffins med den, ha den i gryterett eller i salaten til lunsj. Til og med manges favorittrett pizza, kan smake godt med gulrot.

bottom of page