top of page

Hvilke vitaminer er spesielt viktige for barn?

I de tidlige barneårene er behovet for næringsstoffer stort. Den bratte læringskurven, inkludert aktivitetsnivået og at barnet vokser, krever mye energi og næringsstoffer. Et sunt og variert kosthold kan dekke alle behov for vitaminer og mineraler, men det finnes enkelte næringsstoffer du bør være ekstra oppmerksom på.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Undersøkelser viser at norske barn stort sett ligger innenfor anbefalt inntak av de fleste næringsstoffer, men at de ikke får dekket behovet for enkelte. Dette gjelder hovedsakelig barn som har en ensidig kost eller spiser mindre enn de burde. Det har også blitt gjort undersøkelser som viser at barn som allerede får servert sunne måltider får kosttilskudd i tillegg, mens de som ikke spiser særlig sunt ikke får noe form for tilskudd av vitaminer og mineraler.

Anbefalte vitaminer til barn

Vitamin D: Vitamin D3 bidrar til å støtte normal muskelfunksjon. Helsedirektoratet anbefaler et inntak på 10 mikrogram vitamin D for barn i alle aldre, noe som kan være vanskelig uten kosttilskudd.

Jern: Jernmangel er faktisk den mest utbredte næringsstoffmangelen hos norske barn. I likhet med voksne, kan mangel på jern også føre til svekket immunforsvar og redusert utholdenhet hos barn. På sikt kan det ha en innvirkning på barns læreevner og motoriske ferdigheter. For å være sikker på at barn får nok jern er gode kilder rødt kjøtt, leverpostei, fullkornsprodukter og jernberiket grøt for de aller minste.

Omega 3: Ulike studier viser at Omega 3 er viktig for kognitiv utvikling, konsentrasjon og prestasjon. De essensielle fettsyrene har innvirkning på både hjerne og syn, og behovet kan dekkes ved å spise fet fisk som makrell, laks, ørret og sild.

Kalsium: For et robust skjelett er det viktig med kalsium i kroppen. Alle matvarer inneholder litt kalsium, men melkeprodukter står alene for to tredjedeler av barns kalsiuminntak. Tre porsjoner melkeprodukter kan være nok til å dekke det anbefalte daglige inntaket av kalsium. Men for at kroppen skal kunne ta opp kalsium kan det være nyttig med vitamin K, i tillegg til vitamin D.

Vitaminer i form av kosttilskudd

Det kan være vanskelig å få barn til å spise alt de burde, som for eksempel fisk og grønnsaker. Da kan kosttilskudd være et alternativ for å dekke behovene for vitaminer og mineraler. I samråd med lege kan dere finne ut av hvilke næringsstoffer det er mangel på og som bør tilføres i kosten.

bottom of page