top of page

Hvilke vitaminer er bra for immunforsvaret?

Immunforsvaret vårt er et komplekst og intelligent forsvarssystem. Det voldsomme maskineriet holder stand mot millioner av bakterier, virus, sopp og parasitter som ønsker å komme inn i kroppen vår. Vi blir alle forkjølet eller får influensa en gang i blant, men du kan ta grep for at immunforsvaret skal fungere optimalt.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Gode råd for bra immunforsvar

Et godt utgangspunkt for god helse er å følge Helsedirektoratets kostholdsråd for ernæring og fysisk aktivitet. Blant rådene finner du retningslinjer for å ha et balansert og variert kosthold med mye frukt, grønt og bær, fisk, kornprodukter, samt begrensede mengder bearbeidet rødt kjøtt, salt og sukker. I tillegg anbefaler de at voksne bør være i moderat fysisk aktivitet minst 150 minutter i uken.

Disse rådene holder deg frisk og rask, og kan hjelpe deg med å opprettholde et godt immunforsvar. Men var du klar over at flere vitaminer og mineraler kan bidra til det samme? Følger du kostholdsrådene dekker du det meste av det anbefalte daglige inntaket av viktige vitaminer og mineraler.

Godt immunforsvar med vitaminer og mineraler

Det er ingen tvil om at vitaminer og mineraler er viktige for en rekke funksjoner i kroppen, men noen av dem er spesielt viktige for å opprettholde immunforsvarets normale funksjon. Dette gjelder spesielt vitamin A, C, D og B-vitaminene B6, B12 og folat. I tillegg er mineralene jern, kobber, selen og sink også godt for immunforsvaret. Disse kan bidra til en normal energiomsetning og å redusere tretthet og utmattelse – noe som kan være nyttig i perioder man ikke føler seg på topp.

Her finner du vitaminer og mineraler som kan bidra til et bedre immunforsvar:

  • Vitamin A: Innmat, fet fisk og tran, helmelk, smør og margarin, grønnsaker som søtpotet, brokkoli og spinat

  • Vitamin B: Fisk, kjøtt, innmat, egg, meieriprodukter, grove kornprodukter, grønnsaker og nøtter

  • Vitamin C: Frukt, grønt og bær. Paprika, grønnkål, appelsin, nype og solbær er gode kilder for vitamin C

  • Vitamin D: Fet fisk som makrell, sild, ørret, fiskerogn og fiskelever

  • Jern: Kjøtt, innmat, egg og grove kornprodukter

  • Kobber: Fisk og skalldyr, grønne grønnsaker, tørkede belgfrukter, lever, nøtter og fullkornsprodukter

  • Selen: Grove kornprodukter, fisk og skalldyr, innmat og kjøtt

  • Sink: Kjøtt, innmat, skalldyr, meieriprodukter og grove kornprodukter

Et gjennomsnittlig norsk kosthold dekker behovet for de fleste næringsstoffene. Dersom du har allergier eller av andre årsaker ikke har et variert kosthold, kan et kosttilskudd sørge for at du får i deg de daglige mengdene av vitaminer og mineraler som er viktig for et godt immunforsvar.

bottom of page