Hva kan mangel på Omega 3 føre til?
Det finnes hovedsakelig to typer av Omega 3 fettsyrer i kosten vår. Den korte Omega 3 fettsyren er også kjent som plante-Omega 3, og heter egentlig alfalinolensyre, ALA. De tre lange Omega 3 fettsyrene kalles for marint Omega 3. Disse fettsyrene finnes nesten utelukkende i fisk, annen sjømat, tran og fiskeoljer.
Omega 3 er livsnødvendige fettsyrer som inngår i cellemembranene som er viktige for at cellene våre skal fungere optimalt. Kroppen vår klarer ikke å lage disse selv, og det er derfor viktig at vi får tilført disse gjennom maten vi spiser, eller via kosttilskudd. Det finnes flere gode helsefordeler med Omega 3, og mangelen på det kan gjøre oss syke.
Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*
*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.
Mangel på Omega 3
Det finnes to aktive former for Omega 3 i kroppen vår – de er kjent som fettsyrene EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre). Begge er marine fettsyrer, og sistnevnte er den viktigste Omega 3 fettsyren for hjernen vår, og for normal utvikling av hjernen. Dersom du har for lavt inntak av DHA vil det påvirke kognitiv funksjon og mental helse på en negativ måte. Dette har blitt forsket mye på, og spesielt er det dokumentert hos barn.
Det har seg også slik at Omega 3 er viktig for utviklingen av hjerne hos foster, og det er derfor veldig viktig at kvinner i fertil alder får i seg nok av denne livsnødvendige fettsyren. Studier viser at mangel på DHA kan få store virkninger på hjernen hos eventuelt avkom.
Mangel på Omega 3 i kosthold
Mange unngår animalsk føde, som veganere og vegetarianere, og regner med at linfrøolje og andre planteoljer er Omega 3 som kan oppfylle behovet. Men enkelte studier har vist at omdannelsen fra plante-Omega 3, altså ALA, til EPA og DHA ikke er så effektiv hos mennesker. Derfor er det vanlig at veganere og vegetarianere mangler den viktige fettsyren DHA, om de ikke finner andre alternativer til å få i seg de livsnødvendige fettsyrene.
Den beste kilden til DHA er fet fisk, som for eksempel laks, makrell, sild, ørret, ål, kveite og sardiner. Dersom du ikke liker fisk, eller av andre årsaker ikke spiser det, kan det være et alternativ å tilføre Omega 3 som et supplement i kostholdet.
Anbefalt inntak
Det finnes foreløpig ingen egen anbefaling fra norske helsemyndigheter på inntak av marint Omega 3, men den totale mengden av Omega 3, både plante Omega 3 og marint Omega 3, bør utgjøre 1 energiprosent i kostholdet.
Helsedirektoratet anbefaler også å spise to til tre fiskemiddager i uken, hvorav halvparten bør være fet fisk. Spiser du en torskemiddag på 150 gram og en laksemiddag på 150 gram i uken, vil anbefalingene for inntak av marint Omega 3 være dekket.