top of page

Hva gjør Omega 3 for immunforsvaret?

Kroppen er utrustet med et komplekst og intelligent forsvarssystem som beskytter oss fra å bli syke, nemlig immunforsvaret. Det bekjemper inntrengere som bakterier, virus, sopp og parasitter, i tillegg til at det gjenkjenner disse inntrengerne til neste gang de angriper kroppen vår.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Omega 3 og immunforsvar

Omega 3 er sunne fettsyrer som er viktige for alle cellene i kroppen. Ettersom kroppen ikke klarer å lage dem selv, er vi nødt til å tilføre dem gjennom kostholdet. De positive effektene av å innta Omega 3 er mange, og det er godt dokumentert at Omega 3 fettsyrer er viktige for hjerte og hjerne, samtidig som de har anti-inflammatoriske egenskaper. Sistnevnte er spesielt viktig – for Omega 3 kan bidra til å forsterke immunforsvaret.

Det er gjort mange studier på Omega 3 og immunforsvar, og selv om de ikke er helt enige om inntaket faktisk styrker immunforsvaret, vil alle de andre effektene av de essensielle fettsyrene være så viktige at kroppen blir bedre rustet til å takle daglige påkjenninger.

Gode kilder til Omega 3

Det finnes flere kilder til de essensielle Omega 3 fettsyrene. Gode kilder er fet fisk som makrell, laks, sild, ørret, ansjos og sardiner. Kveite er også en fet fisk, men her kan fettet bli skåret vekk. Andre kilder på Omega 3 kan være linfrø- og olje, samt kiwi og tyttebær. Hva du velger er ikke av vesentlig betydning, så lenge du får i deg nok.

Norske helsemyndigheter har foreløpig ingen egen anbefaling på inntak av marint Omega 3, men anbefaler at den totale mengden utgjør 1 energiprosent i kostholdet. Det gjelder da både plante Omega 3 og marint Omega 3.

Fisk til middag for bedre immunforsvar

Helsedirektoratet har laget 12 kostholdsråd for en bedre folkehelse, og et av rådene er å spise to til tre fiskemiddager i uken. Dette rådet tilsvarer 300 til 450 gram ren fisk. Halvparten bør være fet fisk. Dersom du spiser en torskemiddag og en laksemiddag i uken, der begge er på 150 gram hver, vil behovet for Omega 3 være dekket.

Fisk inneholder også vitamin D, som utgjør et godt bidrag i vedlikeholdelsen av immunforsvaret. Mangel på vitamin D er mest sannsynlig en vanlig årsak til sesonginfluensa, og et optimalt vitamin D-nivå vil nok være en av de beste strategiene for å unngå infeksjoner og styrke immunforsvaret.

bottom of page