top of page

Hva er lavt kalsiumnivå i blodet?

De fleste er kjent med at kalsium er en viktig faktor i dannelsen av bein og tenner, og at det bidrar til å opprettholde bentetthet og ikke minst styrke. Mer enn 98 prosent av kroppens kalsium er lokalisert i skjelettet. Men kalsium har også en rolle i andre viktige kroppsfunksjoner, og kan være godt for både muskler, nerver og hjertet.

Lavt kalsiumnivå i blodet kan føre til en rekke problemer, og de kan variere fra små og milde til livstruende helseproblemer. Men hvor lavt er egentlig lavt kalsiumnivå?

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Lavt kalsiumnivå i blodet

Kalsium kan enten måles som fritt (ionisert) kalsium, eller som total kalsium som er summen av bundet og fritt (ionisert) kalsium. Omtrent halvparten av kalsium i plasma er fritt kalsium.

Normale verdier av kalsium i blodet er 2,10 til 2,50 mmol/l. Alt under dette vil være lavt kalsiumnivå. Dersom vi kun regner med ionisert kalsium vil lavt nivå være under 1,15 mmol/l. Lavt kalsiumnivå i blodet er også kjent som hypokalsemi.

Årsaker til lavt kalsiumnivå i blodet

Lavt kalsiumnivå, eller hypokalsemi, kan komme av en rekke årsaker. Det kan være alt fra at du ikke spiser nok kalsiumrik mat, til en rekke helsetilstander. Blant de vanligste årsakene til hypokalsemi er dårlig absorpsjon, som igjen kan komme av mangler på vitamin D eller magnesium eller overforbruk av fosfater.

Alkoholisme, narkotika og helsemessige forhold som nyresykdommer eller betennelser kan forstyrre absorpsjonen av kalsium – som igjen fører til lavt kalsiumnivå i blodet.

Symptomer på lavt kalsiumnivå i blodet

Mangel på kalsium som fører til lavt nivå kan gi en rekke symptomer i hele kroppen. Det kan være muskelkramper og spasmer, søvnløshet og tretthet, glemsel og mental forvirring, prikking i hender, føtter eller ansikt. Langsiktig mangel på kalsium kan føre til langvarige helseproblemer som for eksempel sprøtt skjelett.

Dersom du mistenker at du har lavt kalsiumnivå i blodet må du oppsøke legen din. En blodprøve vil måle nivået av fritt kalsium, det vil si kalsium i blodet istedenfor kalsium som er lagret i beina. Det er også lurt å ta en urinprøve som kan måle hvor mye kalsium som blir eliminert.

I de fleste tilfeller kan kalsiumnivået bedre seg ved å legge litt om på kostholdet. Tilfør kalsiumrik mat og mye vitamin D og helst også vitamin K2, i form av kost eller kosttilskudd. Det kan også være nyttig å redusere inntaket av fosfat som det finnes mye av i kullsyreholdige drikker. Dersom du ønsker å ta kalsiumtilskudd bør du snakke med legen din først.

bottom of page