top of page

Hva er et sunt kosthold?

For å du skal dekke behovet for nødvendige næringsstoffer, er det viktig med et godt kosthold som både er sunt og variert. Det vi spiser kan nemlig også bidra til trivsel i hverdagen, gi mer energi og en tvers over bedre helse over tid.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Næringsstoffer i et godt kosthold

Vi har tre hovednæringsstoffer vi skiller mellom: Proteiner, karbohydrater og fett. Førstnevnte er en av kroppens viktige byggesteiner og inneholder aminosyrer. Proteiner gir oss energi.

Gode eksempler på proteinrik mat er: kjøtt, fisk, kjøttpålegg, egg, korn og ost.

Fett er et viktig drivstoff og er med på å sikre opptaket av viktige vitaminer som gir energi og at vi får i riktig dose av disse vitaminene og mineralene.

Vi skiller mellom mettet og umettet fett. Førstnevnte gir mer avleiringer på innsiden av blodårene, og finnes i fete matslag som er harde når man tar dem ut av kjøleskapet, som for eksempel margarin. Umettet fet finnes i myk margarin og matoljer som oliven- og soyaolje.

Karbohydrater tilfører oss energi og har direkte innvirkning på blodsukkeret vårt.

Vi kan skille mellom to typer karbohydrater:

  1. Sukker som er kortkjedede karbohydrater som raskt tas opp i blodet.

  2. Stivelse som er langkjedede som bruker lenger tid på å brytes ned og komme inn i blodet.

Tips til et godt kosthold

  • Spis variert: Et variert kostholdet er viktig. Dette innebærer mye grønnsaker, grove kornprodukter, fisk, frukt og bær, samt begrensede mengder med rødt kjøtt.

  • Salt og sukker: Begrens bruken av salt i matlagingen. Sukker bør unngås til hverdag, men husk at det er lov å kose seg iblant også.

  • Fem om dagen: Er du ikke så flink til å få i deg frukt og grønnsaker, er det bare å huske “5 om dagen”. Et bra kosthold har to porsjoner frukt og tre porsjoner grønnsaker. Ett glass juice teller som en frukt eller grønnsak.

  • Velg grovt: Er du glad i pasta og brød, så kan du fortsette å spise det, men husk å bytte fra fine typer til grove kornprodukter.

  • Drikk nok vann: Vann burde være øverst på listen din over valg av tørstedrikk. Et voksent menneske trenger rundt 2 liter vann om dagen.

  • Spis fisk: Fisk er stappfull av viktige næringsstoffer, og burde vært på middagstallerkenen to til tre ganger i uken. Du kan også ha fisk som pålegg.

  • Spis ofte: En god matvane er å spise ofte, gjerne tre til seks små måltider om dagen, og det bør ikke gå lenger enn fire timer mellom hvert måltid. På denne måten vil kroppen forbrenne kaloriene istedenfor å lagre dem som fett.

Disse tipsene tar utgangspunkt i en normalt aktiv voksen person. Du kan tilpasse de til ditt eget behov for energi, og om det er andre spesielle forhold tilstede ‒ som for eksempel ved graviditet.

bottom of page