Hva bør jeg vite om vitaminer i kiwi?
Det har vært mye fokus på supermat de seneste årene, og det er kanskje ikke så rart at vi er så opptatt av det – for god helse er noe av det viktigste i livet. Det finnes utrolig mye forskjellig supermat der ute, men er du klar over at du kan finne det i butikken også? Frukt og grønt er fulle av vitaminer og mineraler, og har mange helsefordeler.
Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*
*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.
C-vitaminer i kiwi
I mange tilfeller kan frukt være mer fordelaktig enn kosttilskudd. Studier viser at kiwi kan være en bedre kilde til vitamin C enn kosttilskudd. Faktisk kan du få opp mot 98 milligram C-vitamin per 100 gram, mot 63 milligram i 100 gram appelsiner.
Med det skyhøye innholdet av vitamin C kan to kiwi, som for øvrig er oppkalt etter kiwifuglen på New Zealand, dekke dagsbehovet for vitamin C. Vitaminet kan bidra til:
Å øke opptaket av jern i kosten
Å styrke immunforsvaret
Å redusere trøtthet og utmattelse
Nervesystemets normale funksjon
Normal kollagendannelse
Normal energiomsetning.
Vitamin C er en viktig antioksidant som nøytraliserer og uskadeliggjør frie radikaler som angriper kroppens celler, proteiner og arvestoff. Men var du klar over at du også kan finne sterke antioksidanter, kjent som flavonoider, i skallet? Disse kan bidra til å beskytte cellene i kroppen mot DNA-skader. Dersom du skal spise frukten med skallet må du huske å skrubbe grundig først.
Også de små frøene i midten av frukten er spesielle. De består nemlig først og fremst av alfalinolensyre, som er en type Omega 3-fettsyre, med fordeler for hjertet.
Andre mineraler og vitaminer i kiwi
I tillegg til at det er mye C-vitaminer i kiwi, er det også mye vitamin E som har en antiinflammatorisk effekt. Den runde, saftige frukten inneholder er også rik på kalium og magnesium, som spiller en rolle for væskebalansen i kroppen.
Ifølge Mattabellen får du også i deg to gram fiber per 100 gram kiwi. Fiber er kjent for å ha flere gunstige effekter på kroppen, men først og fremst på fordøyelsen. Næringsstoffet passerer gjennom tarmen og tar med seg avfallsstoffene den finner på veien – slikt blir det god fordøyelse av.
Kiwi inneholder i tillegg en liten mengde jern. Mangel på dette mineralet er en av de vanligste mangelsykdommene i verden. Jern bidrar til oksygentransport i kroppen, produksjon av røde blodceller og immunforsvarets normale funksjon.