top of page

Hva bør jeg vite om vitaminer i avokado?

Avokadoen, som faktisk er en frukt til tross for at den oftest blir brukt og behandlet som en grønnsak, har sin opprinnelse fra aztekerne som dyrket frukten i det sentrale Mexico på 1500-tallet. Selve navnet stammer fra ordet ahuacatl, som direkte oversatt betyr testikkel. Etter den spanske okkupasjonen endret spanjolene navnet til avocado.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Avokadotreet dyrkes i dag i de fleste tropiske strøk, blant annet i Sør-Afrika, California og Israel. Frukten kan variere stort i størrelse, fra 150 gram til 2 kilo, og i farge, alt fra grønt til sort skall. Fruktkjøttet som er gulgrønt eller gulbrunt, endrer fargen raskt når det kommer i kontakt med luft – også kjent som oksidering.

Avokadoen modner aldri på treet, men modner raskt når frukten faller ned på bakken i hard tilstand. Den høstes ofte umoden for å kunne tåle transporten under eksport – og modnes under reisen. En moden avokado vil gi etter når du klemmer den forsiktig, og når du skjærer den i to vil kjernen løsne fra fruktkjøttet.

Mineraler og vitaminer i avokado

For de fleste med sunn livsstil ligger avokado alltid på handlelista. Årsaken er de gode næringsegenskapene. Til tross for at frukten har et rykte som fetende, for ja, den inneholder en del fett og kalorier, har den mange helsefordeler. Det finnes faktisk så mange som 20 mineraler og vitaminer i avokado. Dette er noen av fordelene med å spise den pæreformede frukten:

  • Vitamin C: Avokado er en viktig kilde til vitamin C som virker som en antioksidant. Vitaminet bidrar også til opptaket av jern i kosten, normal energiomsetning, og kan bidra til å redusere trøtthet og utmattelse.

  • Vitamin D: Avokado inneholder store mengder vitamin D, som er viktig for normal muskelfunksjon. Vitaminet bidrar også til at kalsium utnyttes på best måte, slik at du kan opprettholde normal benbygning.

  • Vitamin E: Avokado inneholder vitamin E, en rik antioksidant, som blant annet bidrar til å beskytte celler mot oksidativt stress.

  • Vitamin K: Avokado også en god kilde til vitamin K, som bidrar til å opprettholde normal benbygning.

  • Folsyre: Avokadoen er rik på folsyre, også kjent som vitamin B9. Vitaminet er et viktig næringsstoff, spesielt under svangerskap da det gir gode forutsetninger for helse og utvikling – både for mor og barn.

  • Sunne fettsyrer: Avokado inneholder sunne fettsyrer som har flere fordeler for hjernen og hukommelsen.

  • Fiber: Avokado inneholder fiber som gir metthetsfølelse og tilfredsstiller appetitten, og kan hjelpe med å forebygge forstoppelse.

Én avokado om dagen er nok til at du får i deg de viktige næringsstoffene. Nyt den som et mellommåltid på farten, som forrett, i salater eller som guacamole til fredagstacoen.

bottom of page