top of page

Hva bør jeg vite om vitaminer i ananas?

Ananas, som opprinnelig kommer fra Sør- og Mellom-Amerika, kombinerer syrlighet og sødme – noe som gir smaksbalanse i mat og gjør den svært anvendelig. Det var karibiske indianerstammer som begynte å omtale frukten som «anana», som oversatt betyr «ypperlig frukt». Fra Amerika ble den brakt til tropiske områder over hele verden. Man regner med at det var Columbus som brakte den eksotiske frukten til Europa.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Den tropiske frukten har et saftig fruktkjøtt med syrlig og frisk smak under det skjellpregede skallet. Kutter du ananas i biter eller skiver kan det være et forfriskende mellommåltid, men den kan også brukes i salater, kaker, samt både i varme kjøtt- og fiskeretter. Om sommeren vil den også være en perfekt kombinasjon med svinekjøtt.

Vitaminer i ananas

Ananasen er en kalorifattig frukt, men inneholder små mengder av en rekke vitaminer. Den er spesielt en god kilde til vitamin C og vitamin A.

Den livsviktige antioksidanten, vitamin C, beskytter cellene og bidrar til et godt immunforsvar. I tillegg er vitaminet bra for normal energiomsetning, normal psykologisk funksjon og nervesystemets normale funksjon. Ikke nok med det, så er vitamin C viktig for opptaket av jern i kroppen. Det kan i tillegg redusere slapphet og trøtthet.

Vitamin A, som ofte kalles «øyets vitamin», bidrar til å opprettholde normalt syn og nattesyn. Det bidrar også til å styrke vekst og utvikling hos barn og unge. Vitamin A kan også være godt for å styrke og fremme sunt hår, nydannelse og vedlikehold av normal hud, og slimhinner.

Fruktkjøttet inneholder i tillegg en del kostfiber, som er viktig for fordøyelsen vår, og kalium, som bidrar til å regulere væskebalansen i kroppen, samt normal muskel- og hjertefunksjon. Den inneholder også mangan, som er et sporstoffmineral som er viktig for enkelte enzymer.

Næringsstoffer alltid tilgjengelig

En av de største fordelene, i tillegg til vitaminene i ananas, er at den er tilgjengelig i butikk omtrent året rundt. Fargen på frukten kan variere fra grønn til rødbrun, uten at det har noe å si på kvaliteten eller smaken. Når du velger ananas i butikken, bør den ikke være for myk, samtidig som den lukter friskt fra stilkfestet.

Alle de viktige næringsstoffene er en god grunn til å la ananas være «én av fem» som er en anbefaling fra Helsedirektoratet.

bottom of page