top of page

Hva bør jeg vite om D-vitaminer i mat?

Vitamin D har flere viktige funksjoner i kroppen. Det er viktig for at vi skal kunne ta opp og nyttiggjøre kalsium til benbygningen. Uten D-vitaminer vil kalsium forsvinne ut med avføringen og ikke få gjort nytte av seg. Det er også viktig for utvikling av sterke knokler og tenner. Vitaminet er i tillegg nødvendig for normal muskelfunksjon, immunforsvar og for cellene våre.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

«Solskinnsvitaminet», som vitamin D også er kjent som, dannes i huden vår ved solbestråling. En halvtime med sol på kroppen minst to ganger i uken vil kunne gi rikelig med vitamin D, men ettersom vi ikke får så mye sol her i Norden er det viktig å få i seg D-vitaminer via mat.

D-vitaminer i mat

Det finnes dessverre ikke så mange matvarer som inneholder D-vitaminer naturlig. Likevel er det noen gode kilder på D-vitaminer i mat. Den viktigste kilden i norsk hverdagskost er fet fisk som makrell, laks, ørret, ansjos og sild. Fiskerogn og fiskelever er også gode kilder. Mager fisk inneholder også vitamin D, men i mindre mengder sammenlignet med fet fisk.

D-vitaminer finnes ikke i grønnsaker, men mat som er vanlig å ha på frokostbordet kan bidra til å dekke behovet, som for eksempel margarin, egg, ost og melk. Lurer du på hvor mye D-vitaminer det er i ulik mat, så har vi en liten liste over omtrentlig næringsinnhold. Dette er beregnet per 100 gram spiselig matvare:

  • Torskelever – 89 mikrogram

  • Rognleverpostei – 39 mikrogram

  • Sild – 14 mikrogram

  • Gravlaks – 12 mikrogram

  • Eggeplomme – 12 mikrogram

  • Kveite – 11 mikrogram

Med vitamin D-rike matvarer i kosten får du også i deg flere viktige næringsstoffer som omega 3-fettsyrer, protein, kalsium, jod og selen.

Alternativ til D-vitaminer i mat

Dersom du vet at du ikke får i deg nok D-vitaminer via maten, kan kosttilskudd være et alternativ. Lurer du på om du har vitaminmangel eller hvilke kosttilskudd du kan ta, kan du oppsøke legen din for blodprøve.

bottom of page