top of page

Hva bør jeg vite dersom jeg tar jerntilskudd?

Blant de viktigste funksjonene til jern, er oppgaven til å ta opp oksygen i lungene og frakte det videre til cellene og vev i kroppen. Derfor er mineralet viktig for kroppen og må tilføres i tilstrekkelige mengder via kosten.

Selv om et sunt og variert kosthold dekker behovet for de fleste næringsstoffer, inkludert jern, kan det oppstå mangler. Med kjøtt og innmat, i tillegg til grove kornprodukter og egg, som gode kilder til jern, er spesielt vegetarianere utsatt for jernmangel.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Hva er jernmangel?

Mangel på jern er den vanligste årsaken til lav blodprosent, blodmangel eller for lite hemoglobin i blodet – som lages av jern til å frakte oksygenet. Dersom du har fått påvist jernmangel av lege, kan behandlingen være høydoserte jernpreparater som inneholder jernsalt. Disse kan inneholde alt fra 65 til 100 milligram jern per tablett.

Å bygge opp jernlagre tar normalt sett mellom åtte og ti uker. Hvor høy dose av jernpreparat du må bruke bør fastsettes av lege. Grunnen til det er at det antydes at så mange som én av fem som starter med høye doser, 200 milligram, av jernsalt i døgnet ikke gjennomfører behandlingen. Årsaken til dette er bivirkningene.

Hvordan kan man redusere bivirkninger av jernsalt?

Jernsaltene kan gi bivirkninger i både mage og tarm. Eksempler på dette kan være forstoppelse, kvalme, diaré og andre plager. Dette skyldes i all hovedsak at mengden jern som blir tilført tarmen, er mer enn den klarer å ta opp av gangen. Disse bivirkningene øker i takt med dosen.

De fleste erfarer at bivirkningene reduseres over tid, men det finnes fortsatt ting du selv kan gjøre. Å starte rolig med en lav dose og heller øke over tid, gjør at tarmen ikke overbelastes. Mange opplever også at det å ta dosen med mat hjelper. Det bør skje minst to til tre timer før eller etter inntak av kalsium, enten i form av kosttilskudd eller melkeprodukter.

Verdt å vite

  • Et glass appelsinjuice som inneholder vitamin C kan øke opptaket av treverdig jern

  • Unngå te, kaffe og vin samtidig som du tar jerntilskudd

  • Enkelte medisiner kan få redusert effekt om de tas med jerntilskudd, og bør derfor skilles opptil to timer før og opptil tre timer etter jerninntak

bottom of page