top of page

Har D-vitamintilskudd bivirkninger?

Det sies at i alle måneder som inneholder “r” er det spesielt viktig å få i seg litt ekstra vitamin D. Ifølge Helsedirektoratet er anbefalingen her til lands at personer mellom to og 60 år bør få i seg omtrent 7,5 mikrogram vitamin D hver eneste dag.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Viktigheten av vitamin D

Solvitaminet, som vitamin D er kjent som, produseres i huden når sollyset treffer den. Under optimale forhold hadde omtrent 100 ganger så mye D-vitamin blitt produsert i huden, enn det gjennomsnittsnordmannen får gjennom kostholdet – men så heldige er vi ikke med sol her i nord. Derfor er det viktig å få i seg det viktige vitaminet gjennom kosthold, eller tilskudd. Vitamin D3 bidrar til å støtte normal muskelfunksjon.

Det fettløselige vitaminet som ikke finnes i noen grønnsaker eller frukter, kan du finne i kilder som fet fisk, tran, fiskerogn og fiskelever. De som av ulike årsaker ikke får i seg nok vitamin D gjennom kosten, anbefales å ta tilskudd.

D-vitamintilskudd

Norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak på 10 mikrogram vitamin D, og maksgrensen ligger på 20 mikrogram daglig. Kosttilskudd med høyere doser enn dette reguleres som legemidler i Norge. De strenge reguleringene av vitamin D-tilskudd og andre kosttilskudd er innført grunnet at helsemyndighetene står ved at for høye doser er giftige.

Å få i seg for høye doser av vitamin D-tilskudd kan ha samme bivirkninger som oppstår om man får i seg vitamin D gjennom kosten. Det fettløselige vitaminet lagres i nyrene og derfor er det viktig at gjennomsnittsinntaket ikke er for høyt over tid. Det kan nemlig føre til skadelig opphoping av vitaminet i kroppen.

Bivirkningene av høyt inntak av vitamin D over tid kan for eksempel være apetittløshet, kvalme, tørste, diaré og hyperkalsemi – som vil si for høyt nivå av kalsium i blodet. Barn reagerer lettere enn voksne på for store doser av vitaminet.

Bivirkning av høye doser vitamin D

Selv om det er svært vanskelig å bli forgiftet av vitamin D, er muligheten fortsatt der. Dette kan forekomme først og fremst om man har kroniske inntak med store mengder av vitaminet. Det er ikke vanlig at store engangsdoser er giftige og medfører toksisitet.

Dersom du er usikker angående supplementer som D-vitamintilskudd, er det en fordel å ta opp dette med fastlegen din – spesielt om du bruker reseptbelagte medisiner.

bottom of page