top of page

Får jeg vitamin D fra solen selv om jeg bruker solkrem?

Solen kan både ha positiv og negativ betydning for helsen vår. Selv om solen er viktig for å at kroppen skal kunne danne D-vitaminer selv, kan for mye sol skade både hud og øyne. Jo lenger du soler deg, desto større er sjansen for skader.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Brun eller solbrent?

Hvor mye vitamin D som dannes i kroppen av avhengig av hvor sterkt sollyset er og hva slags hudtype du har. Vitaminet dannes av UVB-stråling og er mest effektivt når solen står høyt oppe på himmelen, men i sommerhalvåret kan man få nok vitamin D før klokken 12 og etter klokken 15 også.

Huden vår inneholder fargestoffet melanin som blir mørkere av solen, og gir en kortvarig brunfarge. Men utsetter du huden for mye sol, kan du bli solbrent. Det er nemlig den vanligste akutte effekten av UV-strålingen, og oppstår om du ikke beskytter huden. Du har kanskje opplevd at huden blir rød, varm og kanskje litt sår når du ikke har brukt solkrem.

Filtrerer bort strålingen

Solkrem kan, enten med et kjemisk eller fysisk filter, klare å filtrerer bort en del av UV-strålingen. Mens det kjemiske trenger inn i huden og beskytter, vil det fysiske legge seg oppå huden og reflektere strålingen. Men ifølge Sundhedsstyrelsen i Danmark vil ikke solkrem beskytte huden hundre prosent. Årsaken til det er at strålingen likevel vil kunne trenge inn i huden – men vil huden kunne danne vitamin D likevel?

Sannheten er at det vil bli minimal produksjon av vitamin D om du bruker solkrem – noe mange nordmenn ikke er klar over og stoler derfor på at vitamin D-behovet blir oppfylt. Det være lurt å få i seg vitamin D gjennom kostholdet, for solkrem er viktig for å beskytte huden mot skader.

Hvor mye solkrem bør man bruke?

Overdreven soling kan også føre til raskere aldring av huden. For å redusere risikoen bør man bruke rikelig med solkrem. Det anbefales å smøre den lett inn i huden omtrentlig 20 minutter før opphold i solen. Aller helst bør solkremen være en type som beskytte mot begge typene stråler, UVA og UVB.

For å oppnå best mulig beskyttelse mot solbrenthet er det oppgitt at 40 milliliter med solkrem skal til for å dekke en hel voksen kropp – barn trenger omtrent halvparten av dette. Det vi faktisk si at en flaske med solkrem på 200 milliliter kun vil vare én dag på stranden for en hel familie. Da kan du tenke deg hvor lite solkrem du faktisk bruker om du har flasken en stund.

bottom of page