top of page

Er bare trening nok for god helse?

Ernæringsfysiologer pleier å omtale muskler som ferskvare. Grunnen er at det ikke holder å trene fem dager på rad og tro at det er nok for hele måneden. Vi må nemlig komme oss opp av sofaen tre til fire dager i uken.

For å få best mulig utbytte av treningen må kroppen ha riktig drivstoff. Vitaminer og mineraler er en viktig del av dette. Men når du først har bestemt deg for å gjøre en innsats og komme i form, kan det være lurt å vite om kroppen har alt den trenger.

Få 50% på første pakke! Betal kun 246,-*

*Gjelder i en begrenset tilbudsperiode. Prisen gjelder kun første pakke, deretter følger vanlige abonnementssatser. Les våre medlemsbetingelser.

Gode nivåer av vitaminer og mineraler

Mange søker seg frem til diagnoser på internett ved å taste inn symptomer – og det er ikke så lurt. Det er nemlig ikke lurt å bare tro at man mangler vesentlige næringsstoffer. Resultatet kan være at man bruker unødvendig mye penger på tilskudd man egentlig ikke trenger. Man kan også være direkte uheldig og få for mye av spesifikke vitaminer og mineraler.

For å vite nøyaktig, og slippe å lure på hvordan det står til, kan det være lurt å dra til fastlegen. Da kan du be han eller henne om å ta en blodprøve og teste nivåene av de ulike vitaminene og mineralene.

Hvilke vitaminer og mineraler bør sjekkes?

  • Vitamin K: Vitamin K finnes i to typer: K1 og K2. Sistnevnte bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet og normal blodlevring. Vitaminet bidrar også til å opprettholde normal benbygning – noe som er viktig for deg som trener. Vitamin K1 finnes i grønne bladgrønnsaker som kål, spinat og brokkoli. Vitamin K2 dannes i tarmen og finnes i fermentert mat. Kosttilskudd kan være løsningen om du har lave nivået av vitaminet.

  • Vitamin D: Det fettløselige vitaminet bidrar til å støtte normal muskelfunksjon som er viktig når du trener. Det støtter også immunforsvarets normale funksjon. Spesielt om vinteren er det mange nordmenn som har mangel på vitamin D. Vitaminet finnes blant annet i fet fisk.

  • Kalsium: Kalsium er viktig når du skal trene. Mineralet bidrar til å styre muskelsammentrekninger, nervesystemets funksjoner og hjerterytme. Kalsium har i tillegg gode fordeler for hjernen. For å oppfylle det anbefalte nivået kan du spise og drikke melk og meieriprodukter, nøtter, bønner og grønnsaker som blomkål.

  • Jern: Jern bidrar til å transportere oksygen i blodet og det sier seg selv at den som trener trenger et godt oksygenopptak. Jern kommer i to former: Hemjern som bare finnes i animalske varer. Denne typen utgjør omtrent halvparten av jerninnholdet vårt. Den andre typen, ikke-hemjern, finnes i både animalske og vegetabilske produkter. Kjøtt, innmat, brød, leverpostei og grønne bladgrønnsaker er gode kilder til jern.

  • Magnesium: Kroppen trenger magnesium for å forbrenne karbohydrater og danne energi vi kan benytte oss av. Mineralet bidrar også til stoffskiftet og celledeling i kroppen. Melk og meieriprodukter, bladrike grønnsaker, nøtter og mørk sjokolade er gode kilder til magnesium.

bottom of page